Ακτινοχειρουργική γ-knife

Αρχική σελίδα

Καλώς ήλθατε στην ενότητα της Ακτινοχειρουργικής γ-knife. Σε περίπτωση, που έχει διαγνωσθεί όγκος ή αγγειακή δυσπλασία εγκεφάλου ή νευραλγία τριδύμου, επιληψία ή κινητικές διαταραχές, όπως ιδιοπαθής τρόμος και νόσος του Πάρκινσον, ο ασθενής είναι υποψήφιος ακτινοχειρουργικής θεραπείας γ-knife.

Γ-knife σημαίνει, μαχαίρι γάμμα, αν και δεν πρόκειται περί λεπίδας ή νυστεριού. Είναι αναίμακτη μέθοδος, κατά την οποία ένας στόχος στον εγκέφαλο ακτινοβολείται με χειρουργική ακρίβεια μία μόνο φορά. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς έχουν υποβληθεί παγκοσμίως σε αυτήν τη θεραπεία. Λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας και της εμπεριστατωμένης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει, θεωρείται ως η πιο αποδεκτή και ευρέως χρησιμοποιημένη μέθοδος ακτινοχειρουργικής στον κόσμο.

Ο Δρ. Παναγιώτης Νομικός εφαρμόζει τη μέθοδο της ακτινοχειρουργικής γ-knife στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από το 2004, όπου αρχικά είχε εγκατασταθεί το σύστημα Γ-KNIFE 4C. Σε αυτό έχουν εκτελεσθεί επιτυχώς περισσότερες από 2.500 θεραπείες, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπειρία της ομάδας, η οποία αποτελείται από νευροχειρουργούς, ακτινοθεραπευτές, ακτινοφυσικούς, ακτινολόγους και νοσηλευτές.Από τον Απρίλιο του 2010 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ εγκαταστάθηκε το μοντέρνο μοντέλο ακτινοχειρουργικής γ-knife LEKSELL GAMMA KNIFE PERFEXION, το οποίο αντικατέστησε το υπάρχον LEKSELL GAMMΑ KNIFE-C. Με την αναβάθμιση αυτή άνοιξε ο δρόμος για την αντιμετώπιση ακόμα πιο πολύπλοκων παθήσεων, με περισσότερη ασφάλεια για τον ασθενή σε σημαντικά μικρότερο χρόνο θεραπείας (διαβάστε λεπτομέρειες για σύστημα ακτινοχειρουργικής στην ενότητα τι είναι το γ-knife). 

Διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τις ενδείξεις θεραπείας, την ίδια τη θεραπεία, την παρακολούθηση μετά από αυτήν, καθώς και πληροφορίες που αφορούν τη διαδικασία κάλυψης του κόστους θεραπείας από ασφαλιστικούς φορείς.

 
 
Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής του ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ διοργάνωσε τον Μάιο του 2010 με ιδιαίτερη επιτυχία
το Παγκόσμιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας LEKSELL γ-knife
 
 
 
Η Ιατρική Εταιρεία Leksell Gamma Knife ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την παροχή κοινής πλατφόρμας για τους χρήστες του γ-knife μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειρίας και νέων τεχνικών καθώς και η προώθηση της έρευνας σε όλους τους τομείς της εφαρμογής του γ-knife. Πήρε το όνομά της από τον Σουηδό νευροχειρουργό Lars Leksell, ο οποίος και εφηύρε την τεχνική και πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο «ακτινοχειρουργική». Σήμερα η Leksell Gamma Knife Society αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη και διοργανώνει το Παγκόσμιο Συνέδριό της ανά 2 έτη.